RGT Provision
Zbierz prowizję ze swojego pola!
SY Yukon
Doskonała kombinacja zimotrwałości i zdrowotności!
SU Mangold
Król plonu - odmiana pszenicy wybitnie plonująca
Pszenica ozima
Pszenica ozima, czy też pszenica zimowa – jak bywa nazywana, to zboże o wysokich wymaganiach glebowych i wodnych oraz dużych wymaganiach cieplnych. W latach o niekorzystnych warunkach atmosferycznych niewłaściwie dobrane odmiany pszenicy ozimej mogą zareagować spadkiem plonowania. Właściwy wybór dobrej odmiany pszenicy ozimej ma kluczowe znaczenie dla wielkości i jakości plonów. Rozważając, jaką odmianę pszenicy ozimej wybrać, warto zwrócić uwagę na potencjał plonowania danej odmiany. Ważna jest również zdrowotność odmiany. Także i wysoka odporność odmian pszenic na choroby jest ważna przy siewie po kukurydzy i innych zbożach. Pszenica ozima powinna mieć odpowiedni wigor jesienny (dobre krzewienie), co ma znaczenie przy wyborze terminu siewu. Dobre odmiany pszenicy ozimej powinny być odporne na wyleganie. Ważnym kryterium wyboru odmiany pszenicy ozimej jest dynamika związana ze wzrostem zboża. Dobre odmiany pszenicy ozimej powinna wyróżniać wysoka zimotrwałość, mrozoodporność i niska podatność na stres abiotyczny. Wówczas pszenica ozima będzie w znacznie mniejszym stopniu narażona na obniżenie obsady roślin po okresie zimowym.
Pszenica jara
Pszenica jara zaliczana jest do zbóż o dużych wymaganiach wodnych. W latach o niewielkich ilościach opadów uprawa pszenicy jarej może reagować spadkiem plonu. Jakie odmiany pszenicy jarej wybrać, aby uzyskać wysokie i dobre jakościowo plony? Odpowiedni wybór pszenicy wymaga poznania charakterystycznych cech poszczególnych odmian, dzięki którym możliwe będzie dopasowanie właściwej odmiany pszenicy jarej pod konkretny rejon kraju. Jaką odmianę wybrać? Pszenica jara jest rośliną o największych wymaganiach spośród wszystkich gatunków zbóż, dlatego też wybór odpowiedniej odmiany ma szczególne znaczenie dla wielkości osiąganych plonów. Najważniejszym kryterium wyboru dobrej odmiany pszenicy jarej są jej wymagania glebowe i tolerancja na zakwaszenie podłoża, a także wielkość i stabilność plonowania – również w niesprzyjających warunkach. Dobre odmiany pszenicy jarej powinny wyróżniać się wysoką zdrowotnością oraz odpornością na choroby i wyleganie. Uprawa pszenicy jarej w Polsce ma szczególne znaczenie na Dolnym Śląsku, Podlasiu i na Pomorzu Zachodnim. Pszenica jara, zwana też przez niektórych pszenicą wiosenną, powinna być tolerancyjna na niekorzystne warunki atmosferyczne, zwłaszcza na okresowe niedobory wody i susze. Dobre odmiany pszenicy jarej dają pewność optymalnej obsady roślin, równomiernych wschodów i odpowiedniego rozwoju łanu pszenicy wiosennej.