Zalety jęczmienia

Jęczmień ozimy jest bardzo popularny w naszym kraju istnieje około 25 odmian. Ziarna jęczmienia zawierają bogatą ilość skrobi. Aktualnie w krajowym rejestrze odmian jęczmienia ozimego znajduje się dwadzieścia jeden odmian. Spośród nich wybralismy jeden o najlepszych właściwościach i predyspozycjach do uprawy na terenie Polski. Materiał siewny, przeznaczany jest najczęściej na cele pastewne i na cele browarne.

Idealnie nadaje się do gleb granicznych. Jeśli jesteś rolnikiem, który posiada dużą liczbę różnych zwierząt jęczmień jest najlepszym rozwiązaniem. Jęczmień idealnie nadaje się na paszę dla zwierząt. Ma wysoki poziom plonowania, ziarna jęczmienia sa odporne na choroby szczególnie na pleśń śniegową i maczniaka prawdziwego.

 

Zalety jęczmienia ozimego

  • Wysoka potencjalnie wydajność ziarna z 1 ha.
  • Wysoka wartość paszowa ziarna - wyższa niż żyta. Posiada większą zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych, dodatkowo mniejszą zawartość łuski.
  • Słoma jęczmienia ma dużo lepszą jakość ze względu na dużą zawartość białka.
  • Jeczmień odporny jest na suszę wiosnenną.  Dzieje się tak za sprawą tego, że jęczmień ozimy przecodzi w fazę strzelania w źdźbło i kłoszenia  znacznie szybciej.  Dzieki temu, bardziej efektywnie wykorzystuje wodę.
  • Jęczmień posiada niski współczynnik transpiracji, ponieważ jest mniej wrażliwy niż inne zboża
  • Idealnie nadaje się do uprawy na terenach gdzie występują majowe susze
  • Jęczmień posiada krótszy okres wegetacji
  • Roślina znacznie szybciej się rozwija, dojrzewa o 3-4 tygodnie wcześniej niż np. Pszenżyto. Jest to cenna informacja dla rolników uprawiających rzepak ozimy, dzięki teu że wcześniej skosimy zboże zostaje nam więcej czasu na odpowienie przygotowanie siewu pod rzepak.