Jaki jęczmień wybrać ?

Wysoka jakość materiału siewnego, to optymalna odmiana, która odpowiednio sprawdza się w praktyce rolnej. Istnieje wiele odmian jęczmienia ozimego, jednak jak wybrać ten odpowiedni?

Wybór ziaren jęczmienia ozimego nie należy do najprostrzych. Trzeba dokładnie przeanalizować kilka bardzo istotnych i kluczowych elementów, jeszcze przed kupnem ziaren. Na poczatku warto przeanalizować rodzaj naszych gleb, ponieważ nie na każdym rodziaju ziemi, można uzyskać odpowiendni efekt. Warto też, przemyśleć sprawę przenaczenia naszego plonu.

Obecnie na polskich terenach uprawia się jęczmień z przeznaczeniem sprzedaży do przemysłu gorzelniczego i piwowarskiego. Są też odmiany jeczmienia, które nadają się do konsumpcji. O wysokości plonu decyduje szereg różnych czynników jak np. klimat, odmiana, zastosowanie agrotechniczne.

Jęczmień ozimy jest zbożem o krótszym okresie wegetacji, od pozostałych zbóż ozimych. Zboże to wymaga wcześniejszego siewu. Nie posiada dużych wymagań wodnych, ale nie przepada za obfitymi deszczami. Jest odporny na susze wiosenne, ponieważ potrafi  wykorzystywać zimowe zapasy wody.

Nie da się ukryć, że nasiona jęczmienia ozimego ma duże wymagania cieplne. Jeśli jest dobrze rozkrzewiony, może wytrzymać tempertaury do -15ºC, a z okrywą śniegową -25ºC. Dlatego, najczęściej uprawiany jest w zachodniej i południowej Polsce.

Optymalny termin siewu zboża w zależności od rejonu to 12-18 września, a w rejonie zachodnim i południowo-zachodnim do 25 września. Zachowanie terminu, zagwarantuje dobrym rozkrzewieniem się zboża w okresie jesieni.

Najlepiej, aby orka była wykonywana na 7-14 dni przed siewem.  Zastosowanie agregatu siewnego zapewni równy siew, co zaowocuje