Jaki jęczmień wybrać ?

Wysoka jakość materiału siewnego, to optymalna odmiana, która odpowiednio sprawdza się w praktyce rolnej. Istnieje wiele odmian jęczmienia ozimego, jednak jak wybrać tę odpowiednią?

Wybór ziarna jęczmienia ozimego do najłatwiejszych nie należy. Zanim zdecydujemy się na zakup należy dokładnie przeanalizować kilka bardzo istotnych i kluczowych elementów. Na początku warto określić rodzaj naszych gleb, ponieważ nie na każdym rodzaju ziemi można uzyskać zadowalający plon. Warto także przemyśleć jaki będzie kierunek uprawy. Jęczmień ozimy możemy przeznaczyć na cele paszowe lub browarnicze. Uprawa pomiędzy tymi dwoma rodzajami jęczmienia różni się szczególnie wymaganiami co do nawożenia azotem. Sprawdź jak przygotować się do uprawy jęczmienia ozimego i jakie nasiona wybrać, aby uzyskać wysoki plon dobrej jakości. 

Stanowisko i przedplon są najważniejsze 

Wymagania glebowe jęczmienia ozimego są mniejsze niż dla pszenicy ale większe niż dla żyta. Na największe plony możemy liczyć siejąc jęczmień na najwyższych klasach bonitacyjnych gleb. Zboże to można uprawiać z powodzeniem także na glebach kompleksu żytniego. Należy pamiętać, że jęczmień ozimy ma wysokie wymagania odnośnie odczynu gleby. Najlepiej plonuje w zakresie pH 6,0-6,8. Jeśli pH gleby nie będzie unormowane oraz niższe od podanego musimy się liczyć ze stratami plonu. Nie należy uprawiać jęczmienia także na glebach lekkich o kwaśnym odczynie, które są suche lub podmokłe. Warto podkreślić, że zaletą tego gatunku zboża jest znaczna odporność na wiosenną suszę. Dzięki szybkiemu wchodzeniu w fazę strzelania w źdźbło i kłoszenia efektywnie wykorzystuje zgromadzoną w glebie wodę. 

Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na plonowanie jęczmienia ozimego jest przedplon. Najlepsze stanowisko dla jęczmienia ozimego pozostawia groch, rzepak oraz ziemniaki wczesne. Natomiast najgorszym przedplonem dla jęczmienia jest sam jęczmień niezależnie od formy ozimej czy jarej. Jęczmień można siać po pszenicy ozimej, pszenżycie ozimym oraz jarym, jednak na takim stanowisku należy liczyć się ze spadkiem plonu. 

Termin siewu jęczmienia ozimego 

Jęczmień ozimym jest zbożem o krótszym okresie wegetacji w stosunku do pozostałych gatunków. Dlatego też wymaga znacznie wcześniejszego siewu. Jęczmień nie ma dużych wymagań wodnych, jednak zbyt obfite opady deszczu są w jego przypadku niekorzystne. Warto podkreślić, że jest odporny na wiosenną suszę, ponieważ potrafi wykorzystać zimowy zapas wody. Nie da się ukryć, że nasiona jęczmienia ozimego mają duże wymagania cieplne. Jeśli jest dobrze rozkrzewiony, toleruje spadki temperatur do -15⁰C, a z okrywą śniegową -25⁰C. Dlatego, najczęściej uprawiany jest w zachodniej i południowej Polsce. Optymalny termin siewu zboża w zależności od rejonu to 12-18 września, a w rejonie zachodnim i południowo-zachodnim do 25 września. Zachowanie odpowiedniego terminu gwarantuje dobre rozkrzewienie się zboża w okresie jesieni.

Jęczmień na paszę czy browar?

Zanim wybierzemy odpowiedni materiał siewny należy zdecydować się na kierunek uprawy jęczmienia ozimego. Jesienią z powodzeniem można go uprawiać zarówno na cele paszowe, jak i browarnicze. Różnice w uprawie obydwu gatunków dotyczą przede wszystkim zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe, które w szczególności dotyczą nawożenia azotem. Ziarno jęczmienia browarnego służy do produkcji słodu jęczmiennego, który potrzebny jest w procesie fermentacji alkoholowej piwa i whisky. Różnice między jęczmieniem paszowym a browarnym wynikają z różnicy ziarna, które powinno spełniać wymogi słodowni. Ziarno jęczmienia browarnego musi wyróżniać się odpowiednim wyrównaniem, a także niską zawartością białka. 

Tolerancja jęczmienia browarnego na opóźnienie terminu siewu jest większa w przypadku doboru niektórych odmian mniej wrażliwych na skrócenie okresu wegetacyjnego. Pamiętać jednak trzeba, że przy opóźnieniu powinniśmy wysiewać tą odmianę jęczmienia na glebach żyźniejszych oraz stosować nieco wyższe dawki azotu oraz normę wysiewu. Optymalna gęstość siewu zależy od klasy gleby, terminu siewu, a także właściwości danej odmiany. 

Wybierz zaprawiony kwalifikowany materiał siewny 

Tak jak w przypadku innych zbóż, tak samo w przypadku jęczmienia ozimego podstawą wysokiego plonu jest wybór zaprawionego oraz kwalifikowanego materiału siewnego. Tylko precyzyjnie zaprawione ziarno daje nam pewność uzyskania plonu wysokiej jakości. Zaprawy stosowane przez hodowców pomagają przede wszystkim zmniejszyć zagrożenie ze strony chorób grzybowych, a także szkodników takich jak mszyce czy skoczogonki. Pamiętajmy, że precyzyjnie zaprawione ziarno to nie tylko ochrona przed groźnymi patogenami, to także lepsze kiełkowanie roślin, a tym samym wyrównane wschody i finalnie wyższy plon. 

Siejąc kwalifikowany materiał siewny mamy pewność, że spełnia on normy w zakresie dopuszczalnych zanieczyszczeń nasionami chwastów, zdolności oraz energii kiełkowania, masy tysiąca ziaren (MTZ) oraz zdrowotności. Siew nasion z własnej produkcji oraz zaprawianych na własną rękę wiąże się z ryzykiem obniżenia plonu. Nie mamy pewności co do jakości materiału siewnego ani jednolitości zaprawiania. Ponad to różnica w plonowaniu pomiędzy nasionami kwalifikowanymi, a ziarnem konsumpcyjnym jest dosyć spora i wynosi 10 %.