

Jakościowa A, gleby średnie i dobre, wysokie plonowanie, zimotrwałość, odporność na suszę, cechy młynarsko-piekarskie
Odmiana niedostępna. W tym sezonie polecamy:
Pszenica ozima SY Yukon →
Typ odmiany: Jakościowa A
Charakterystyka:
Pszenica Julius charakteryzuje się wysokim potencjałem plonowania. Ziarana pszenicy Julius zawierają wysoką zawartość białka, który jest dziś bardzo ważny w przemysle piekarniczym. Cechuje się wysoką i stabilną liczbą opadania. Odmiana Julius posiada bardzo dobrą odporność na choroby, w szczególności: mączniaka, septoriozę liści czy rdzę brunatną. Nasiona pszenicy Julius nadają się doskonale do siewu na wszytkic przedplonach. Pszenica ta ma dobrą odporność na wyleganie i dobrą zimotrwałość.
Parametry jakościowe | |
Liczba opadania | wysoka do b. wysokiej |
Sedymentacja | wysoka |
Zawartość białka | niska do średniej |
Gęstość siewu | |
(termin wczesny) [ziaren/m kw] | 230-290 |
(termin optymalny) [ziaren/m kw] | 260-320 |
(termin opóźniony) [ziaren/m kw] | 290-350 |
(termin wczesny) [kg/ha] | 110-140 |
(termin optymalny) [kg/ha] | 130-160 |
(termin opóźniony) [kg/ha] | 140-170 |
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze | |
Termin kłoszenia | średni |
MTZ (g) | 45 |
Odporność na wyleganie | bardzo dobra |
Zimotrwałość | 5,0 bardzo dobra |
Wymagania glebowe | na gleby średnie i dobre |
Odporność na choroby | |
Septorioza liści | bardzo dobra |
Mączniak prawdziwy | bardzo dobra |
Fuzarioza kłosów | średnia |
Choroby podstawy źdźbła | średnia |
Brunatna plamistość liści (DTR) | dobra |
Rdza brunatna | dobra |
Źródło: | BSA |